Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Po škole do Klubovny

5. místo ( 7 %)

Je mi 9 let, chodím do 4. třídy. Už jsem moc velký na to, aby pro mě bylo místo ve školní družině. Ale malý na to, abych byl celé odpoledne sám! Do Klubu Zeměplocha můžu jít každý den hned po škole a být tam až do 18h nebo odejít dřív, podle toho, jak to rodiče domluví. Každý den tam máme dobrou partu a dospěláka, který s námi dělá samé zajímavé věci – někdy si jen tak hrajeme a chodíme ven, ale taky třeba mikroskopujeme, pozorujeme ptáky, vrtáme vrtačkou a dlabeme dlátem, nacvičujeme divadlo…

Mama klub Chrudim z.s.

Cíle projektu

Dětský Klub Zeměplocha poskytuje zázemí dětem, které by jinak trávily odpoledne samy doma nebo na ulici. Finance jsou žádány na mzdy (DPP) pro lektory, kteří v Klubu tráví čas s dětmi a tvoří pro ně a s nimi program.
Klub je otevřen denně v době 12-18 hod, v sídle organizace v centru města, kde probíhají i další aktivity žadatele. Do Klubu se hlásí především děti z 4. a 5. tříd ZŠ, protože pro ně již není místo ve školní družině (z kapacitních důvodů), ale vzhledem k jejich věku (9 – 10 let) není žádoucí, aby trávily celé odpoledne, než se rodiče vrátí z práce, samy doma nebo na ulici. V Mama klubu je v této době přítomen provozní pracovník, aktivity s dětmi v klubu zajišťuje lektor. Lektoři se střídají většinou 3 různí lidé za týden, aby aktivity pro děti byly pestré.
Klub může navštěvovat až 20 dětí. Děti přichází ihned po vyučování a odchází buď samy nebo je někdo vyzvedává. Docházka je předem dohodnuta s rodiči, přizpůsobuje se tomu, jaké kroužky děti mají a jak potřebují rodiče, děti mohou chodit do klubu i jen některé dny v týdnu. Pokud je potřeba něco změnit, stačí, když rodiče napíší nebo zavolají.
Dětský Klub Zeměplocha provozujeme již 6 let, provoz byl většinou financován z projektů EU, nyní máme provoz zajištěn do září 2024, ale nejsou vyhlášeny žádné další výzvy, kde bychom mohli žádat. Tímto projektem se snažíme zajistit provoz klubu alespoň v 1. pololetí školního roku 2024/25, na další provoz se budeme snažit získat finance z nových výzev.

Cílová skupina

  • Děti a mládež
  • Jiné (uveďte níže)

Klíčové aktivity

Komunikace se školami – nabídka Klubu pro děti, které se z kapacitních důvodů již nedostanou do školních družin. Do nich mohou docházet většinou děti maximálně do 3. třídy a i to v některých školách jen děti dojíždějící. Od 4. třídy (9 let) již chrudimské školy děti do družin nepřijímají (současné ročníky jsou silné a třídy byly doobsazeny do maximální kapacity dětmi z Ukrajiny).
Komunikace s rodiči dětí před přijetím do Klubu – podmínky v Klubu, finanční příspěvek, provozní doba.
Zajištění lektorů – většinou 3 lektoři na 1–2 odpoledne v týdnu. To je již léty potvrzená praxe, kdy v odpoledních hodinách většina lektorů nechce pracovat každý den, při více lidech je lepší i zastupitelnost (pro případ nemoci apod.) a aktivity mohou být pestřejší, protože každý lektor ovládá jiné činnosti.
Koordinace lektorů a komunikace s rodiči během provozu (omlouvání dětí, zástup za nemocné lektory), vedení docházky dětí, příprava a zajištění pomůcek a materiálu, zajištění externích programů. Plánování a příprava programu.
Administrace – osobní údaje dětí i lektorů, kontrola docházky dětí a zjišťování příčin (například když dítě nedorazí v ohlášený čas), informování o změnách.
Příklady programu Klubu:
Mikroskopování, chov drobných živočichů, krmení a pozorování ptáků ve městě i okolí, věšení budek a krmítek, návštěva záchranných stanic, kaktusářů a ekocenter – nebo lidé z nich přijdou za dětmi do klubu, promítání filmů o přírodě a její ochraně, účast na přednáškách, výstavy a akce ve Vodních zdrojích, regionálním muzeu, Sféře, Planetě.
Výtvarné a rukodělné tvoření, někdy nás navštíví i místní umělci a podělí se o svůj um. Děti vytváří tematické výzdoby pro prostory Mama klubu i jiných firem (např. Mlsný Pecivál).
Návštěva u hasičů, vodních záchranářů.
Výroba dárků pro seniory a návštěvy v domovech důchodců.
Nacvičování divadla na Ukládání broučků, vystoupení na vánoční besídku, sport a tanec, volná hra uvnitř i venku.
Účast na Dni Země, Ukliďme Česko, týden pro Fair Traide...

Harmonogram

Září 2024 – provoz Klubu hrazen z projektu EU, lektoři Klubu z vlastních zdrojů žadatele.
Říjen 2024 – leden 2025 - lektoři klubu placeni z projektu Burzy filantropie a příspěvku rodičů.
Únor 2025 a další měsíce – dle možností pro rok 2025 – z dalších darů od donátorů, z nových výzev a projektů pro rok 2025.

Každý měsíc provozu Klubu má smysl (i kdyby to měla být jen část školního roku) - projekt je určen pro děti - mladší školáky a jejich rodiče. Dětem umožní smysluplně trávit volný čas s kamarády (a nikoliv sami doma s mobilem nebo touláním se po ulicích), zajímavě strávit čas, když jsou rodiče ještě v práci, předtím, než jdou na kroužky nebo dojíždějícím dětem čas do odjezdu jejich spoje. Zároveň učí děti spolupracovat a pracovat ve skupině, dává jim prostor pro vlastní fantazii a kreativitu. Důležité je, že děti mají možnost se pomalu učit samostatnosti, protože si mohou začít samy plánovat svůj volný čas (například odchod z Klubu do knihovny, na jiné aktivity s kamarády atd.) a v průběhu školního roku měnit docházku do klubu podle toho, jak se budou postupně osamostatňovat.
Rodičům přináší pocit bezpečí a jistoty, že je o jejich děti dobře postaráno a pečováno a že v klidu mohou trávit čas v práci, zatímco děti se věnují zajímavým činnostem v Klubu. Předchází tak konfliktním a stresovým situacím a hádkám o tom, zda má být dítě samo nebo zda některý z rodičů musí v práci končit dříve, aby se o dítě postaral. Rodiče i děti mají možnost si postupně zvyknout na osamostatňování.

Rozpočet

OSOBNÍ NÁKLADY PROJEKTU:
6 hodin denně (30hodin týdně), lektoři na DPP, hodinová sazba 250,- Kč/hod.
Měsíčně průměrně 120 hodin, což je cca 30.000,- Kč/měsíc.
Rodiče přispějí 500,- Kč/měsíc, maximální kapacita je 20 dětí, tj. maximálně 10.000,- Kč/ měsíc.
Od donátorů Burzy filantropie požadujeme cca 20.000,- Kč/měsíc provozu dětského Klubu Zeměplocha.
Žadatel finančně zajišťuje z dalších zdrojů (vlastní činnost a podpora města Chrudim a Pardubického kraje) provoz prostor (elektřina, teplo, úklid…) a provozního pracovníka, spotřební materiál a vybavení prostor mnoha pomůckami.

Požadavek od donátorů Burzy filantropie

75.000,- Kč

Hlavní partneři Burzy filantropie

více

Web burzafilantropie.cz vznikl díky unikátní spolupráci Koalice nevládek Pardubicka, z.s. (KONEP) a Pardubického kraje a za finančního příspěvku realizátorů Burzy filantropie ve Zlínském kraji (Poradenské a krizové centrum) a Královéhradeckém kraji (Krajský úřad Královéhradeckého kraje).