Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Na kávu

2. místo ( 27 %)

Rádi bychom zřídili příležitostnou mobilní kavárnu, ve které by kávu v kvalitním kávovaru vařili naši klienti terapeutické dílny či sociální rehabilitace (osoby se zdravotním postižením) a dobrovolníci. Klienti by se postupně zaučovali, vykonávali ty činnosti, které zvládnou, a za dopomoci pracovníků a dobrovolníků by tak posunuli své nejen pracovní schopnosti o krůček dál. Kavárna by se stala komunitním a rozvojovým místem, díky kterému bychom mohli zase jiným způsobem propojovat společnost.

Charita Uherský Brod

Cíle projektu

Zprovoznit mobilní kavárnu (obstarání potřebného vybavení, zajištění formálních náležitostí) (do srpna 2024)
V úzké spolupráci s pracovníky terapeutické dílny vytipovat klienty a nastavit pro jednotlivé klienty možné činnosti a zapojení (do září 2024)
Zajistit dostatečný proškolovací proces (do září 2024)
Naplánovat alespoň 1 akci měsíčně, kde by kavárna mohla probíhat, plán do prosince 2024 s výhledem na rok 2025 (předběžný plán dle proběhlých zkušeností).
Smyslem je dát možnost klientům zakusit pracovní proces (včetně odměny), rozvíjet své dovednosti. Dále propojit pomoc dobrovolníků s jiným typem činnosti, který pomůže organizaci v otevření se veřejnosti. A v neposlední řadě je to propojení v rámci komunity. Zároveň si tak organizace vyzkouší, zda má smysl tento typ podporovaného pracoviště pro osoby znevýhodněné na pracovním trhu zkoušet vybudovat či nikoliv. Možná se ukáže, že tento model občasného mobilního provozu je dostačující a pro klienty jediný vyhovující co se týče náročnosti.

Cílová skupina

  • Děti a mládež
  • Handicapovaní
  • Senioři
  • Aktivní stárnutí

Klíčové aktivity

Myšlenkou je podpořit osoby znevýhodněné na pracovním trhu tím, že budou moci dle svých možností pracovat v „Na kávu“. Zejména bychom rádi podpořili klienty naší Terapeutické dílny - jsou to osoby s mentálním či zdravotním postižením, které nezvládnou práci na běžném pracovním místě, ale díky nácviku a podpoře pracovníků v přizpůsobeném místě by činnost zvládnout mohli. Rádi bychom do budoucna tento projekt dovedli až na úroveň sociálního podniku či tréninkového zaměstnání, ale rádi bychom toto nejprve vyzkoušeli na nepravidelném provozu a nácviky "nanečisto". Proto vznikla myšlenka "mobilní kavárny", kdy bychom si kávovar a potřebné vybavení mohli přepravit dle potřeby na místo určení - např. adventní trhy, Den Charity, Den Země, firemní akce apod. Rádi bychom nabídli našemu regionu alternativu pomoci - ne jen darovat finance, ale svým nákupem podpořit další možný rozvoj nejen naší organizace, ale i jednotlivců. Na začátku bychom trénovali s klienty na menších akcích (např. naši dobrovolníci každý týden pořádají jazykovou kavárnu, kde se diskutuje anglicky, tak zde bychom mohli zaučovat znevýhodněné osoby na vaření kávy a obsluze v menším prostoru, počtu i přátelském prostředí). Předpokládáme pomoc a podporu dobrovolníků našeho Dobrovolnického centra, přítomnost zodpovědného pracovníka a nabízení přivýdělku osobám znevýhodněným na pracovním trhu (upřednostníme zmíněné klienty s handicapem).

Harmonogram

Zprovoznit mobilní kavárnu (7-8/2024) – zakoupit potřebné vybavení, udělat sbírku starých hrníčků, zaškolit, udělat cvičné vaření kávy, naplánovat „ostré“ akce.
Vydat se na akce a hledat možnosti pro efektivní a zároveň udržitelnou realizaci pro všechny aktéry. (9-12/2024)
Dle zkušeností naplánovat další akce v roce 2025, zvážit možnost rozšíření (v případě dobrých zkušeností).

Rozpočet

Vhodný pákový kávovar (50 000 Kč)
2 regály do stánku (14 000 Kč)
Baristický kurz (8 000 Kč)
Mlýnek na kávu (10 000 Kč)
Káva, jednorázové vybavení (ubrousky, kelímky, pytle na odpad, barely s vodou apod.) (10 000 Kč)

Požadavek od donátorů Burzy filantropie

50 000 Kč

Hlavní partneři Burzy filantropie

více

Web burzafilantropie.cz vznikl díky unikátní spolupráci Koalice nevládek Pardubicka, z.s. (KONEP) a Pardubického kraje a za finančního příspěvku realizátorů Burzy filantropie ve Zlínském kraji (Poradenské a krizové centrum) a Královéhradeckém kraji (Krajský úřad Královéhradeckého kraje).