Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Uvař dar!

17. místo ( 2 %)

Víte, že Potravinová banka neslouží jen jako lednička nebo špajzka? Lidé v nouzi často neumí potraviny od nás efektivně využít. Neví, jak vařit ze základních potravin. Chceme proto pořádat kurzy vaření pro klienty partnerských organizací a naučit je to. Dát jim inspiraci, že to jde i jinak. Tito lidé dost často nevědí, jak připravit sobě i svým dětem zdravou stravu. Nikdo je to nenaučil. My jim tyto možnosti ukážeme názorně.

Potravinová banka Hradec Králové, z. s.

Cíle projektu

S – pořádání kurzů vaření přímo v partnerských organizacích pro jejich klienty, kteří dostávají potravinovou pomoc z naší potravinové banky a neumí s ní pracovat – například matky samoživitelky.
- Chceme jako potravinová banka plnit i osvětovou funkci – osvěta proti plýtvání potravinami, lepší využití zachráněných potravin
- Chceme osoby v nouzi naučit být více samostatní ve využití surovin a vaření ze základních potravin a ne z polotovarů, což je ekonomičtější.

M – kurzy proběhnou dle dohody s partnerskými organizacemi, buď pravidelně nebo jednorázově - možnost uspořádání jsme předem s organizacemi konzultovali (podle dohody a možností každé organizace – ale kapacity kuchyně, dle personálních možností).
- Dle kapacity kuchyní v organizacích je reálný kurz vždy pro 4 – 5 osob, kdy je také možný individuální přístup k účastníkům (cílová skupina potřebuje více individuálního přístupu, protože často nemají takové zkušenosti). Uskuteční se tedy 10 lekcí pro 4-5 osob.

A – vedení Potravinové banky Hradec Králové, z. s. s uskutečněním projektu souhlasí.

R – máme přímo v pracovním kolektivu zkušenou lektorku kurzů zdravého vaření a kavlitářku potravin
- Máme k dispozici většinu potravin, se kterými lze projekt uskutečnit

T – Projekt bude realizován v roce 2025, podle časových a organizačních možností partnerských organizací i potravinové banky.

Cílová skupina

  • Děti a mládež
  • Maminky s dětmi
  • Životní prostředí
  • Jiné (uveďte níže)

Klíčové aktivity

1. Přípravná fáze – zvolení vhodných receptů (dle surovin, náročnosti přípravy, možných alternativ) a informací vhodnou formou pro cílovou skupinu (názornost, jednoduchost) – konkrétní recepty budeme upravovat podle přání organizací (mají větší přehled o tom, co klienti jejich služeb potřebují) nebo podle konkrétních přání účastníků
2. Komunikace s jednotlivými partnerskými organizacemi – parametry akce (datum a čas uskutečnění, počet účastníků, vybavení, kapacita a možnosti kuchyně atd.)
3. Materiály – propagační materiály, názorné ukázky, vytištěné recepty
4. Zajištění surovin – většina z našich zdrojů, ve výjimečných případech nákup doplňkových surovin (např. mléčné výrobky, vejce atd.)
5. Kurz - osvěta o vhodných surovinách a jejich využití v kuchyni názorně přímo v kuchyních partnerských organizací – po dohodě s organizacemi jednorázově nebo pravidelně s podmínkami vhodnými pro danou organizaci (počet účastníků, délka akce), účastnící si potom uvařená jídla snědí a budou mít inspiraci na další své vaření po skončení kurzu (dlouhodobější efekt).

Kurzy nabídneme partnerským organizacím ve 4 okruzích (podle skupin potravin, které od nás často organizace dostávají a jejich klienti mají problém je vhodně využít):
1. Recepty z ovoce a zeleniny,
2. Recepty s využitím pečiva,
3. Recepty z luštěnin,
4. Sladké recepty

Harmonogram

1. Nejprve proběhne přípravná fáze – výběr organizací (předem máme vytipované a oslovené organizace), materiální zabezpečení kurzů, výběr vhodných receptů, výběr a příprava vhodné formy osvěty pro cílovou skupinu
2. Realizace kurzů – únor až listopad 2025

Do budoucna po rekonstrukci budovy bude mít Potravinová banka HK cvičnou kuchyň ve vlastních prostorech a bude snazší tyto kurzy pořádat pro širší spektrum účastníků (např. samoživitelky, které dostávají potravinové balíčky, osamělí senioři,…, prostě ty, co nejsou v žádném zařízení typu azylový dům, ale jsou odkázáni „více na to se o sebe postarat sami vlastními silami“).

Rozpočet

mzdové náklady (kontakt s organizacemi, domluva spolupráce, příprava materiálů) 9.600 Kč
rollup 2 ks 3.000 Kč
Papíry do tiskárny s odolnou úpravou (tisk receptů a materiálů ke kurzu) – A4 – 2 ks balení celkem 420 Kč
Papíry do tiskárny s odolnou úpravou (tisk materiálů ke kurzu) – A3 – 1 balení 430 Kč
Papíry na flipchart (názorné vysvětlení účastníkům kurzu) – 1 balení 500 Kč
mzdové náklady (výběr vhodných receptů, výběr surovin ve skladu potravinové banky, cesta na kurz a nákup, nákup surovin, uskutečnění akce, čas na dotazy) 3200 Kč
Průměrná cena za výjezd (pohonné hmoty) 300 Kč
Nákup dodatečných surovin, které v čase kurzu nebudou ve skladě Potravinové banky HK (např. mléčné výrobky, vejce,…) 300 Kč

Celkem za 1 kurz: 3.800 Kč (za požadovanou částku od donátorů je reálné uskutečnit 10 kurzů – 38.000 Kč)

Celkem komplet: 51.950 Kč

Požadavek od donátorů Burzy filantropie

50.000 Kč

Hlavní partneři Burzy filantropie

více

Web burzafilantropie.cz vznikl díky unikátní spolupráci Koalice nevládek Pardubicka, z.s. (KONEP) a Pardubického kraje a za finančního příspěvku realizátorů Burzy filantropie ve Zlínském kraji (Poradenské a krizové centrum) a Královéhradeckém kraji (Krajský úřad Královéhradeckého kraje).