Přeskočit na obsah Přeskočit na navigaci Přeskočit na navigaci

Zdravé vaření, aneb buď fit i na vozíku

14. místo ( 2 %)

Mezi vozíčkáři se šíří epidemie obezity. Klienti jsou ohroženi komplikacemi, které obezita přináší a jsou u nich vzhledem ke zdravotnímu stavu téměř neřešitelné. Další problém je jejich váha při dopomoci sebeobsluhy a přesunů, převozy do nemocnice aj. Jako jednu z cest v boji s nadváhou jsme zvolili naučit lidi, kteří jsou upoutáni na vozíku se zdravěji stravovat. V návaznosti s tím je i naučit zdravě skladovat potraviny, aby v dnešní době, kdy jich mnoho sahá na finanční dno, dosáhli úspory.

KŘIŽOVATKA, handicap centrum, o.p.s.

Cíle projektu

Cílem projektu je naučit lidi na vozíku se zdravěji stravovat, aby se zlepšil jejich zdravotní stav a omezila se obezita mezi nimi. Tento problém řeší všechny sociální služby. Jednak jsou naši klienti ohroženi zdravotními komplikacemi, které obezita přináší a jsou u nich velmi obtížně řešitelné. Další problém je jejich váha při dopomoci sebeobsluhy a přesunů pro pracovníky v sociálních službách a pečující osoby. Vznikají život ohrožující situace při převozech na akutní ošetření k lékaři, kde musí z důvodů vysoké váhy asistovat hasiči. Ještě komplikovanější situace nastává při jich návratu, který již není život ohrožující situace, a proto hasiči nemusí poskytnout pomoc.
Klienty bychom chtěli naučit například vařit jídla s použitím méně tuků, používat zdravější metody vaření, využívat rostlinné bílkoviny, používat potraviny obsahující vlákninu, zdravěji mlsat... Naučí se smažit téměř bez tuku, vařit metodou sous vide, zkoušet vegetariánská jídla aj. Budou zkoušet vařit svá oblíbená jídla zdravěji. Chtěli bychom je naučit skladovat potraviny moderním způsobem a to vakuováním, kde se výrazně prodlouží jejich trvanlivost se zachováním vitamínů. Přesto je chceme učit i tradiční metody skladování jako zavařování, zamražení a sušení. Jako zdroj potravin pro tuto aktivitu by byly jejich výpěstky z naší zahrady a naše vlastní ovoce. Tím se zajímavě propojí jejich aktivity a seznámí se s etapami cesty potravin na náš talíř.

Cílová skupina

  • Handicapovaní

Klíčové aktivity

Nákup pomůcek pro zdravé vaření a skladování potravin. Zahrnutí těchto aktivit do programu sociálních služeb. Zhodnocení projektu a jeho vliv na klienty.

Harmonogram

Pořízení pomůcek a čerpání peněz: 06-09/2024
Zavádění aktivit od 06/2024
První hodnocení projektu: 12/2025

Rozpočet

Materiální náklady:
Položka cena
Horkovzdušná fritéza 2 699,00 Kč
Zavařovací hrnec vhodný i na sous vide 2 699,00 Kč
Kuchyňský robot 6 499,00 Kč
Hrnec na pomalé vaření 2 989,00 Kč
Rýžovar s funkcí parního vaření 1 199,00 Kč
Sušička ovoce a bylinek 1 999,00 Kč
Vakuovačka stolní 2 599,00 Kč
Sáčky na vakuování 1 500,00 Kč
Mrazák 100l, třída D 12 990,00 Kč
Souprava na kvašení zeleniny 699,00 Kč
Luštěninová kuchařka 451,00 Kč
Kuchařka sous vide u vás doma 420,00 Kč
Startovací sada zdravých potravin 3 000,00 Kč
Cena celkem: 39 743,00 Kč

Požadavek od donátorů Burzy filantropie

39.743Kč

Hlavní partneři Burzy filantropie

více

Web burzafilantropie.cz vznikl díky unikátní spolupráci Koalice nevládek Pardubicka, z.s. (KONEP) a Pardubického kraje a za finančního příspěvku realizátorů Burzy filantropie ve Zlínském kraji (Poradenské a krizové centrum) a Královéhradeckém kraji (Krajský úřad Královéhradeckého kraje).